• Lorem ipsum

Waarom laat de folie van mijn keukendeurtjes los?

1 Dec 2022
door Ewelina Leszkiewicz

Keukenrenovatie: waarom laat de folie van mijn keukendeurtjes los?

Je keuken is een echte aanwinst in je huis. Tenminste, dat was de eerste 6 jaar wel zo. Daarna kwamen ze. De scheuren. Eerst nog klein en op plaatsen waar je het toch niet zo goed zag. Maar stukje bij beetje gaat nu je complete keuken over van hip naar totaal versleten. Letterlijk, want de vellen hangen eraan. Halve deuren vallen uit elkaar, lijkt het wel. Hoe dat komt? Lees dat hieronder. En wat je eraan doet? Ook de oplossingen voor keukenrenovatie staan hier netjes voor je op een rij.

Keukendeurtjes renoveren: MDF met folie

Zo'n 70% van de keukens in Nederland bestaat uit MDF-materiaal. Dit is een vorm van met lijm samengeperst hout. Degelijk en toch licht van gewicht. In feite is MDF het ideale basismateriaal voor keukens. Met behulp van folie geef je MDF-platen elke uitstraling en kleur die je maar wilt. De kleur, de look, de afwerking en het profiel: alles maak je met folie.

En daar is op zich ook helemaal niets mis mee. Goede kwaliteitsfolie gaat in principe makkelijk een jaar of 10 tot 15 mee. Een goede keuken houdt het waarschijnlijk nog langer uit. Maar voor de folie op de deurtjes geldt een gemiddelde levensduur van 12 jaar.  En toch is het ver voor die tijd al loslaten van de folie nummer 1 in de rij van keuken ergernissen. Het is zonde als je keuken al na een paar jaar verandert in een afdankertje. Daar had je de mooie keuken niet voor gekocht, toch?

Hoe ontstaan die scheuren in keukendeurtjes?

Dat de folie uiteindelijk loslaat is dus vrij normaal. Dat het dat al binnen een jaar of 10 doet niet. Waarom gebeurt dat dan toch? De oorzaken zijn divers. En in negen van de tien gevallen komen ze neer op één of meerdere van de oorzaken hieronder:

  • Lang aanhoudend een hoge vochtigheidsgraad

  • Snel afwisselende en grote temperatuurschommelingen

  • Fabricagefouten; slechte kwaliteit of te veel of te weinig lijm

  • Gassen uit het MDF-materiaal

Begon het loslaten al binnen de garantietermijn? Ga er dan mee terug naar je keukenleverancier. In alle andere gevallen: houd de atmosfeer in huis zo ideaal mogelijk. Goed ventileren voorkomt dat er te veel vocht blijft hangen. Ook stoom van onder andere de waterkoker op de keukendeurtjes verzwakt lijm. Gassen in het MDF-materiaal komen meestal pas na een aantal jaren naar buiten. Daar doe je zelf niets aan. Ook je keukenleverancier geeft spijtig genoeg vaak geen geld terug.

Keuken opknappen: Keuken spuiten? Keuken verven? Nieuwe keuken?

Is het loslaten van folie eenmaal begonnen? Ga er dan maar vanuit dat er geen houden meer aan is. Het begint met alleen een klein blaasje of een minimaal scheurtje. Maar binnen een paar maanden eindig je vaak met schade aan vrijwel alle deurtjes. En dan? Dan is het tijd voor het opknappen van je keuken. En heb je de volgende opties:

  • Zelf de folie met kit of lijm weer vastplakken

  • Alle folie verwijderen en de deurtjes verven of (laten) overspuiten

  • Alle folie verwijderen en de deurtjes beplakken met nieuwe folie (wrappen)

Keukenrenovatie houdt op deze manier vooral vervelende klusjes in. Je kunt je keuken wrappen, je keuken spuiten, je keuken verven of je keuken zelf opknappen met lijm. Maar, wat is het resultaat? Vaak een keuken die er eigenlijk nog steeds niet uitziet. En dat terwijl jij zo’n mooie keuken had! Wat kies je dan? Ga voor de allerbeste oplossing. Kies voor keukenrenovatie met nieuwe keukendeurtjes van Home48.

Meest duurzame en effectieve oplossing? Nieuwe keukendeurtjes.

De rest van je keuken blijft gewoon staan. Duur? Valt best mee. Want, wat kosten potten goede verf? Of een spuiter inhuren? Zeker als je nieuwe keukendeurtjes haalt of bestelt bij Home48, blijft het betaalbaar.

Pak je kans op de meest geslaagde en slimme keukenrenovatie. Inclusief een complete make-over van je keuken. Waarbij er geen pot, geen pan of vork uit de kasten hoeft! Wat wil je nog meer? Alleen dat die folie al veel eerder was losgegaan, misschien….